вівторок, 14 серпня 2012 р.

З Першого Спасу - холодні роси

З 14 серпня розпочинається Успенський піст. Продовжуватиметься він два тижні — до 28 серпня, дня Успіння Богородиці.
Успенський піст не такий строгий, як Великий, але строгіший, ніж Петрів і Різдвяний пости.
У понеділок, середу і п’ятницю Успенського посту устав церкви пропонує вживати сухі страви, тобто дотримуватися найстрогішого посту, без відварювання їжі; у вівторок і четвер — варена їжа, але без олії; в суботу і неділю дозволяється вино і олія.
До свята Преображення Господнього (19 серпня), коли в храмах освячуються виноград і яблука, церква зобов’язує нас утримуватися від цих плодів. У свято Преображення Господнього дозволяється риба. З цього дня по понеділках, середах і п’ятницях у харчування обов’язково повинні входити плоди нового врожаю.

 14 серпня за новим стилем в народі святкують свято Маковея, яке в церковному календарі називається днем семи мучеників Маковеїв.

Сьогодні відзначають Медовий Спас – початок медозбору. Мед у давнину використовували не лише для приготування різноманітних страв і напоїв, але й як лікувальний засіб. В цей день у церквах святять воду, квіти і мак, мед.

У перший день посту, який ще називався Спасом на воді,  варто було покупатися, бо вода цього дня вважалася цілющою. До того ж, після цього дня купатися вже заборонялося. Починалися проводи літа.
 У цього свята кілька назв невипадково, бо і свят кілька. Спас (скорочена форма від слова Спаситель, Ісус Христос) — це три літні свята, присвячені Христу. Саме 14 серпня православні відзначають свято винесення чесних древ животворящого хреста Господнього, або свято Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці.
Другий Спас, або Яблучний, припадає на 19 серпня. Третій Спас найчастіше називають Післяуспінням або Хлібним Спасом і пов'язують його у народі із закінченням літа. Це свято припадає на 29 серпня.

Немає коментарів: