вівторок, 28 серпня 2012 р.

Прийшов Спас – пішло літо від нас

Третій  Спас, який відзначається 29 серпня, ще називають  Хлібним Спасом, Дожинками, «Спасом на полотні», Нерукотворним,  Горіховим Спасом. Все це народні назви свята.  Церква має свою назву цього свята – Перенесення Нерукотворного образу Господнього. Справжнє походження цього свята відноситься  до далекого минулого,  до рубежу Старого й Нового Завітів. Князь міста Едесси Авгар захворів проказою, довго лікувався, але безуспішно. Якось почув про чудотворця  із Палестини, послав до нього гінця. Це був  Ісус Христос. Після умивання  Він витер своє лице рушником, на якому відтворилось зображення. Гонець відвіз цей рушник князеві, той доторкнувся до нього і  зцілився. Цей рушник (чи обрус) Христа став прапором  на брамній башті міста Едесси,. Звідси  й пішов звичай захищати  надбрамні  башти християнських міст іконами Спасителя (Спаса), й ця євангельська подія дала назву ще одному святу – Спас на полотні.


В народі з Третім Спасом пов’язані різні традиції. У церквах в цей день посвячують горіхи, домашні пироги та хліб; господині готують різні страви з першої борошна нового врожаю із додаванням горіхів.  У багатьох містах  і селах на Горіхового Спаса колись влаштовували ярмарки. Вважалось, що торгівля  у цей день буде особливо сприятливою.
 Селяни в день Третього Спаса здійснювали «досевкі» – посів озимого жита. Тому Третій Спас святкували з меншим розмахом, ніж перші два: потрібно було встигнути завершити всі роботи в полі, поки не почалися дощі.


За старих часів говорили: «Ластівки відлітають у три рази, у три Спаси». На третій Спас – останній  відліт ластівок. Вважалося, що як цього року вродили горіхи – так в наступному вродить жито. Також існувала прикмета: якщо журавель відлетить до Третього Спаса, то на Покрову буде морозно». Отож, прийшов Спас – пішло літо від нас.


Приказки:
  • Перший Спас - на воді стоять; Другий Спас - яблука їдять; Третій Спас - на зелених горах полотна продають.
  • Третій Спас - хліба припас.
  • Добре, коли Спас на полотні - хліб на току.
  • Хороший Третій Спас - узимку буде квас.
    Хто коли хоче, а журавель до Третього Спаса відлітає.
  • Якщо журавель відлетить до Третього Спаса, то на Покрову буде мороз, а ні - так зима пізніше.

Немає коментарів: